| 

|  | Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
 www.niebieskalinia.pl

|  

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Czw Cze 28, 2012 17:47    Temat postu: Roztrzygniecie konkursu "Policjant, który mi pomógł&quo |   |  
				| 
 |  
				| Mamy 5-ciu wspaniałych, którzy swoją postawą, działaniem i skutecznością zasłużyli na tytuł "Super pomocnika". Obserwując liczbę zgłoszonych policjantów można odnieść nieodparte wrażenie, ze duch pomocy w narodzie nie zginął i krąży między nami. 
 Serdeczne gratulacje dla najlepszych!

Więcej: http://www.niebieskalinia.pl/newsy.php?id=3878
		|  |  
		| Brzytwa 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 12, 2012 19:00    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Kiedy w końcu jakiś żandarm zostanie zgłoszony? Żaden nikomu nie pomógł?  _________________
 Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
 Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| basia-aa 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 12, 2012 23:54    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Może zrobić odwrotny konkurs: Policjant/-ci którzy mi zaszkodzili. Ciekawe byłby opisy jak Policja nie radzi sobie kompletnie z przemocą oraz nie interesuje się przepisami prawnymi w tym temacie. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Nie Lip 15, 2012 20:08    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Konkurs ma w tytule "policjant" więc trudno o wskazanie żandarma, a negatywne wskazywanie ? Raczej jestem przeciwny, to niewiele zmieni a nie jest motywacja do działania tylko...wyróżnieni poszliby do sądu, ze to są oszczerstwa i zaczęłaby się wojna. Zdecydowanie odradzam! Lepiej wskazywać tych co pomogli, aby dopingować innych do działania - w końcu nic tak nie motywuje do działania jak pozytywny przykład! _________________
 „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność”
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| basia-aa 

| 

|  Wysłany: Nie Lip 15, 2012 20:45    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Niekoniecznie. Nie chodzi mi o podawanie konkretnych nazwisk beznadziejnych policjantów, ale opis działana danego komisariatu. Zauważ sam, że jak Policjanci poczytają na swój temat na Waszej stronie, to raczej ich władze nie będą zadowolone, a co za tym idzie, będą się starać inaczej działać. Dlaczego kobiety nie mogłyby u Was opisać sposoby działania Policji? Często jest ono wysoko naganne. Robiąc konkurs tylko na policjanta, który pomógł robicie wrażenie, że mamy do czynienia z profesjonalną policją, przeszkoloną w przemocy domowej. Tak niestety nie ma. Często natomiast spotyka się ignorancję, chamstwo, zastraszanie ofiar.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Wto Lip 17, 2012 13:11    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| W konkursie - nie ma takiej możliwości a u nas? Można podać złe przykłady - można nawet utworzyć specjalne miejsce jeśli będzie takie społeczne zapotrzebowanie... _________________
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| basia-aa 

| 

|  Wysłany: Sro Lip 18, 2012 19:21    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Masz rację, może to być temat przyklejony na stale i ustalone krótkie reguły tego tematu. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Czw Lip 19, 2012 9:39    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| może zamiast znajdować złe przykłady, gdybać i narzekać  - pomyśleć o przyczynach , profilaktyce  - jednym słowem jak temu zapobiec. 
 Jak dokonać zmian, które przyniosą dobre przykłady/praktyki itd...
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| marta 25 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 19, 2012 11:27    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| maras jak temu zapobiec?
 a przestac byc idealista. To jest Polska.
 Temat  jak widac na TYM forum, dokladnie tym   budzi  odruch lekcewazenia,  pogardy  i  niecheci. A to dlatego ze wiekszosc nas ma swoje osobiste doswiadczenia  z policja  i sa to doswiadczenia negatywne.
 Nie zmienisz tego bo chory jest  ten kraj i chory jest system.I to sie nie zmieni.
 W czerwcu taki wyrozniony, taki  Najlepszy policjant, Najlepszy dzielnicowy - taki dusza policjant , taki  nagradzany super  dzielnicowy - ojciec dla ludu..   bestialsko zamordowal zone i corke.
 I tyle warte te glupawe konkursiki.

Moim zdaniem facet majacy poukladane w glowie  nie  zostaje ksiedzem, policjantem, klawiszem, wojskowym  i patologiem.  Gdyby do tej grupy dopisac zlodzieja - osobiscie wybralabym zlodzieja.
 Wybacz maras-- nie chcialam ciebie urazic.. ale   bycie policjantem w Polsce - to nie brzmi dumnie.  Bycie politykiem tez nie brzmi dumnie. Zwlaszcza politykiem z PSL. / znow zamiecione/ .  Wszyscy jedziemy na  tym samym  zafajdanym wozie. nie ma wiec sensu   rozdawanie kuksancow.   90 % POlakow i Tobie i mnie i jej i jemu chodzi o jedno: aby zaplacic rachunki i zamknac miesiac bez dlugow.
 A ten konkursik jest po to aby policjant dostal  kilkaset zlotych nagrody.
 I niech sobie dostanie.
 Jesli to masz byc ty- glosuje na ciebie.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| basia-aa 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 19, 2012 19:46    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Coś ostatnio jesteś pesymistycznie nastawiona do wszystkiego Marta, taki okres? 
 Owszem Maras takie konkursy mają jakiś sens. Przechodząc przez komendę widząc plakaty z Niebieskiej Linii człowiek nabiera przekonania, że jacyś policjanci starają się pomóc.
 Jednak nie zgodzę się z Tobą, że nie należy piętnować zachowań instytucji, które zamiast pomagać szkodzą.
 Małe porównanie: ofierze przemocy mówi się by przełamała wstyd i zaczęła mówić o tym co dzieje się w domu, tak by te "brudy" wyciągnąć z domu, by sprawca nie czuł się bezkarny, by wiedział, że inni o tym wiedzą i mogą ofierze pomóc.
 Postawmy w miejsce sprawcy policjantów, którzy źle traktują ofiarę. Czują się bezkarni, tak jak sprawca. Ofiara i tak jest już zastraszona i nikomu nic nie powie. To poczucie "dyskrecji" daje komfort dla chamskich zachowań Policji. Cóż jednak jak ofiara zacznie głośno mówić o tym co wyprawia Policja? Bezkarność kończy się tak samo jak u sprawcy.
 W miejsce "sprawca", "policja" można wstawić inną instytucję np prokuratora.
 Internet ma tę zaletę, że bardzo szybko opinie danej osoby trafiają do mas. Załóźmy teoretycznie, że ofiara w zasadnym przypadku opisuje pewnien komisariat w jakimś mieści "M" i podaje konkretne przykłady zachowań policjantów (bez nazwisko, bo po co?), co zaczyna się dziać? Takiei rzeczy nie pozostają bez echa. Znajdują się osoby, które zaczynają ją wspierać i doradzać jak poradzić sobie z tym problemem. Komisariat zyskuje na "złej" popularności, co nie cieszy Policję z tego regionu. Bardziej wtedy zastraszą ofiarę czy prędzej zmienią swoje zachowanie?
 Owszem jest ryzyko jakiegoś pomówienia, ale każdy odpowiada za to co umieszcza w internecie, bo nikt nie jest w nim anonimowy.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| gigi31 

| 

|  Wysłany: Pią Lip 20, 2012 8:50    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| ja uważam, że temat ten skierowany jest dla tych którym należy podziękować....i jest to jedyne miejsce gdzie można to zrobic.... wiem, że dany policjant wykonuje swoją pracę i obowiązki, ale często wielu z nich  robi to nie dla kasy, ale dlatego, że jest dobrym człowiekiem. Moim skromnym zdaniem   należą się słowa uznania i podziękowania za pomoc, by dany policjant wiedział, że ta pomoc jest dobra i skuteczna.
 Wiem, że ja spotkałam na swojej drodze wielu policjantow i policjantke, Dzielnicowych, Pana Prokuratora z sercem na dłoni  i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa ( no znalazł się jeden rodzynek  inny, ale to szczegół wsród tych, ktorym powinnam dziękować i ktorym zawdzięczam to, że uwierzyłam w siebie) najgorzej jest niestety jesli wchodzi sie w policje, ktora ciebie nie zna, nie wie o sytuacji,  inaczej, gdy  idziesz juz do kogos kto poprostu orientuje sie w temacie... nawet tutaj, łatwiej jest nam pisać z tymi ktorzy reagują, wspierają nas stale niż do tych ktorzy są, poprostu są... Natomiast co do napiętnowania tych złych hmmmmmm uważam, że nie ma sensu,  bo nic to nie zmieni a przeciez tak naprawdę nie wiemy dlaczego oni tacy są, może trzeba to pozostawic i szukać pomocy u innego lub liczyć, że trafi sie następnym razem na policjanta z uznaniem i sercem na dloni
  to tak jak z lekarzami i nauczycielami i piekarzami i sportowcami i zwykłymi handlowcami czy fryzjerkami ....jedni robią to, bo robią, inni robią i wkładają w to całe swoje serce i rozum   marta25 nikt nie jest idealny ani ja ani ty .... nikt tez nie lubi gdy pokazuje sie palcem na jego wady ani ja ani ty ...
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Pią Lip 20, 2012 9:10    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Każdy z Was ma rację. 
 uściślę o co mi chodziło: dokładnie miałem na myśli o zapobieganiu, profilaktyce i w końcu aby zagadnieniem jakim jest przeciwdziałanie przemocy  zajmowały się konkretne wyszkolone a co najważniejsze osoby które chcą.  Tutaj nie ma miejsca na przypadkowość.

Powstał nawet projekt - wydziałów/zespołów d/s przeciwdziałania przemocy w rodzinie w strukturach policyjnych. Jednak pomysł poległ.  Jakoś nie mogę strawić myśli że w wielu państwach już takie coś funkcjonuje.  Polska często nawet "żywcem" kopiuje coś z innych krajów (jednak okazuje się, że całkiem bez przemyślenia). Niestety jak powstanie coś sensownego "krajowy produkt"  to......  lepiej tego nie ruszać.

Jest taka prawidłowość w każdej dziedzinie muszą być specjalistyczne działy bo jeśli coś jest uniwersalne nie jest tak skuteczne a tutaj chodzi przecież aby nasze działania były w pełni profesjonalne  - co z całą pewnością służyć będzie pomocy os. Doznającym Przemocy.

echhh

pozdrawiam
 Tomasz
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| grubyfus 

| 

|  Wysłany: Pią Lip 20, 2012 23:01    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Wydziały to za duże strktury - nikt ich nie podżwignie, ale specjaliści muszą być i to zarówno przeszkoleni i z doświadczeniem zwykłym zyciowym. Nawet najlepiej szkolona osoba bez wiedzy, życia praktyki nie poradzi sobie. 
 odnośnie pieniędzy za wygranie konkursu to nie wiem czy są / wątpię w to / a nawet jak tak to za wiele błachszych spraw wpadają premie o monstrualnych rozpiętościach.

Patologie są, niedoszkolenia są. Problem jest jenak głębszy - samo zwykłe szkolenie w Policji jest cietę / coś podobnego jak w wojsku a potem sie wszyscy dziwią że był Smoleńsk /.

Kursy specjalistyczne / odpowiednik dawnych podoficerek trwają trzy - cztery miesiące / kiedyś 8 - 9 , kurs oficerski trwa pół roku kiedys trzy lata więc kiedy uczyć.

Ludzie trafiajacy do nas do pracy maja wyższe wykształcenie ale częstop zerowy poziom wiedzy o życiu / tylko fb / i trzeba ich uczyć od poczatku wszystkiego. Niestety tak jest. Są Ci, którzy chcieli coś zrobić sami i oni zostali wyróżnieni.

Tak naprawdę to najważniejszym jest aby im nie przeszkadzać resztę czas powinien załatwić.
		|  |  
		| basia-aa 

| 

|  Wysłany: Pią Lip 20, 2012 23:44    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Grubyfus - cóż taka argumentacja mnie nie przekonuje. Ciągle słyszę o brakach finansowych w Policji oraz o braku przeszkoleń. Tylko cóż mnie może to obchodzić? Jeżeli brakuje mi wiedzy w mojej pracy to sama szukam informacji aby sobie radzić. Nie domagam się specjalnych przeszkoleń itp. Czasami wystarczy chcieć i tyle.
 To co piszesz w żaden sposób nie usprawiedliwia działań policji. Byłam zastraszana przez miejscową policję i dopiero po interwencji Niebieskiej Linii Panom coś do tych łepków dotarło i dopiero inaczej zaczęli się zachowywać. Nie z chęci niesienia mi pomocy, ale z niechęci do ewentualnych konsekwencji takich zachowań.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: Sob Lip 21, 2012 23:23    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| No cóż basia, patologie zdarzają się wszędzie. Można do tego podejść jak maras - być idealistą, albo jak marta - "facet majacy poukladane w glowie nie zostaje (...) policjantem..."a gdzieś pomiędzy jedna postawa a drugą jest jeszcze miejsce na normalna pracę i zajmowanie się tym co trzeba. Policjant to zawód - jak wiele innych, wymagający odpowiedniej motywacji, szkolenia, przepisów, a ponieważ motywacji nie zawsze jest dobra, szkolenie jest niedostateczne a przepisy takie jak Sejm więc i policjant nie ma ani czasu ani motywacji do dokształcania, poszukiwań, czy tylko wchodzenia na forum. Znajdzie się wśród tej 100 tys. armii policjantów kilku o skłonnościach nie do końca sprawdzonych:) i oni usiłują pomagać, słuchać, być pomocnym. Może to i idealizm marto, ale...jeśli przynosi efekty to..znaczy, że nie taki znowu wstyd być policjantem, już większy nie rozumieć - co to znaczy być policjantem. Być policjantem to przede wszystkim pomagać, pomagać, i jeszcze raz....a nagrody? Nikt nie dostaje takiej nagrody za swoją ciężką pracę, ile Śmietanko czy Grad za to, że są ..... _________________
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  

| 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach