Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 2:36 Temat postu: Powoli trzeba usprawniać nasze działania |
|
|
Proponuję kilka nowości:
1. Wprowadzić wewnętrzne forum dla pokrzywdzonych i pomagaczy, takie, które wymagałoby specjalnego logowania. możliwe byłoby po rekomendacji kilku osób, przedstawienia siebie, a pomagałoby w bardziej głębokich kontaktach i ewentualnie nie pozwalałoby na wejście na nie ewentualnemu sprawcy. To byłoby jakieś zabezpieczenie.
2. Proponuję aby obok nicka pomagaczy pojawiłą się ikonka ze zdjęciem. To taki dobry obyczaj i łatwiej uwierzyć, komuś kogo sie widzi.
3. Trzeba zrobić remanent i zinwentaryzować pomagaczy, ilu nas jest, co chcemy osiągnąć, ile mamy czasu i pomysłów.
4. Może otworzyć czat? |
|
Powrót do góry |
|
|
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 23:16 Temat postu: |
|
|
Witaj
ad 1 - w przyszłym roku powinno byc takowe sub forum na łamach tego forum .
ad 2 - na chwilę obecną odpada ,spróbuję coś wynegocjowac w tej materii . Uważam ,iż powinno się udac .
ad 3- to z całą pewnością od nowego roku
ad 4 - odpada .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 20:13 Temat postu: No Tomku dałeś ostro po argumentach:) |
|
|
Albo od Nowego Roku albo odpada. Argumentacja powalająca z nóg i rąk Wiem, że niektóre pomysły są powieleniem czegoś tam...
Najważniejsze to inwentaryzacja pomagaczy, z podziałem na miejsce i ewentualnie rodzaj pomocy. Taki pomagacz miałby swoją skrzynkę i był profesjonalistą w swojej dziedzinie. Oczywiście wymagane są rekomendacje, dane i ukończone przeszkolenia a także - jakie kto posiada doświadczenie. Ta idea wymaga rozwinięcia. Pracuj nad tym. Może publiczne - to znaczy na forum - odpowiadanie na pytania forumowiczów? Może czat polegający na jednoczesnej odpowiedzi na problemy forumowiczów. Wydaje się, ze powinniśmy zacząć od nadania każdemu służbowego maila. Wtedy to wygląda profesjonalnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 20:18 Temat postu: I jeszcze jedno.... |
|
|
Zbyt mały ruch na tym forum! Trzeba to rozpropagować, nagłośnić. Stanąć cichutko w kąciku i tupać tak głośno aż posłyszą wszyscy, którzy potrzebują pomocy. Moje preferencje chyba pamiętasz? Zawsze i wszędzie porady prawne, wsparcie, pokierowanie do specjalistów, zatrzymanie przemocy i przejście przez wszystkie sprawy od początku po szczęśliwy koniec. Mam ukończone SPPwR i parę szkoleń z alkoholówki w zanadrzu i wielkie doświadczenie, ponad 10 lat pracy z ofiarami przemocy domowej w organizacji niosącej kompleksową pomoc. I mam życiową dewizę "Nie ma spraw, których nie można rozwiązać". |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 22:36 Temat postu: I jeszcze jedno... |
|
|
Zdjęcia dotyczą tylko tych, którzy chcą pomagać a nie tych którzy szukają pomocy! To chyba zrozumiałe? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 9:27 Temat postu: Te forum wygląda jakby umarło |
|
|
i nikt nie miał zamiaru zaglądać w jego progi....Żal, trzeba to zmienić albo...zamilknąć ostatecznie:) _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
|
Fiona
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 23:35 Temat postu: ciekawe pomysły |
|
|
Ja zajrzałam... Trochę późno ale zawsze....
Echnaton masz ciekawe pomysły! Wiem, że istnieje taki pomocowy czat dla ofiar przemocy. Kiedyś byłam na nim i mam bardzo pozytywne wspomnienia! Ktoś mi wtedy bardzo pomógł a potrzebowałam tej pomocy - szybko i już... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 1:00 Temat postu: |
|
|
oki widzę że temat czatu wzbudził zainteresowanie .
Tylko pytanie kim obstawi się taki czat ?
potrzebny serwer na postawienie bota ?
czat nie może byc bez nadzoru a do tego trzeba kilka sumiennych i obowiązkowych osób.
Kazik zapewne pamiętasz czat wsparcia , kidprotect-u z poczatku to się jakoś kręciło a momentami nawet dobrze ale z czasem padło z powodu braku ludzi chętnych do bezinteresownej pracy . Jak wiecie jest to związane z dyżurami w konkretnych dniach i godzinach co nie jest proste do wykonania .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
|
Fiona
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 1:17 Temat postu: czat |
|
|
Na tamtym czacie była osoba, która pilnowała, żeby nawet nie padały pewne słowa mogące kogoś zranić. Nie można było nawet używać wykrzykników. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 1:23 Temat postu: |
|
|
mógł byc to bot [ program ] regujący na słowa wulgarne , komendy itp .
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 9:33 Temat postu: |
|
|
To nie idea czat w Kid padła tylko ludzie okazali się potrzebującymi a udawali pomagaczy... Dopóki nie będzie właściwej segregacji osób i oddzielenia ziaren od plew to nie ma co startować z czatem...ale czat to także reklama...bez niej nie ruszymy.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
|
Fiona
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 15:36 Temat postu: czat |
|
|
Ja często jestem na czacie dla rodzin alkoholików. Tam operatorami są trzeźwi alkoholicy lub współuzależnieni. Można rozmawiać o wszystkich problemach, nawet są mitingi w piątki o 21-ej. Nie wiem czy sa tam jacyś specjaliści typu psycholog, terapeuta...Chyba nie. Dzielimy się swoim doświadczeniem. Często sa burzliwe dyskusje. Operatorzy na privie mogą indywidualnie pomagać czyli może mają przeszkolenie... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 15:53 Temat postu: |
|
|
Może mają to trochę za mało.... Wychodzę z założenia, ze aby pomagać to trzeba umieć I chcieć! obie sprawy po równo.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 18:46 Temat postu: |
|
|
Na początek proponuję aby wprowadzić bazę danych o pomagaczach...To zanim cokolwiek zaczniemy, albo zaczniecie, bo ja...ja się tylko staram coś pomagać... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
|
Fiona
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 0:31 Temat postu: czat |
|
|
Ja nie bardzo się na tym znam- jeżeli chodzi o uruchamianie czatów... |
|
Powrót do góry |